Стеван Пироћанац – Српски добровољци 1941 – 1945 у речи и слици

srpski-dobrovoljci-stevan-pirocanac.jpg

За бивше Српске добровољце, из времена Другог светског рата, 2011. година је јубиларна, седамдесетогодишњица од дана када су они, на позив Председника Српске Владе, армијског генерала Милана Недића, узели оружје у руке и пошли у одбрану српског народа.

Устаничке акције непромишљено вођене без могућности пружања заштите од окупатора, изазвале су одмазде које су, без претеривања речено, доводиле у питање сам биолошки опстанак Срба.

Овај кратак историјат добровољаца, који претходи албуму, пружен је читаоцима за сумарни увид у разлоге постојања добровољачких јединица, у њихову делатност, унутрашњу организацију и живот. Детаљнији увид може се стећи из бројних написа, чланака, брошура и књига објављених углавном у дијаспори.

Српски добровољци су се борили да сачувају што је могуће више српских живота и материјалних добара, и поред могућих грешака које су у својој борби направили, верују да могу мирно да чекају на суд историје и свог народа. Бивши добровољци су уверени да њихове жртве, које броје на хиљаде, нису биле узалудне.

Нова поколења данас живе у Србији захваљујући стању које су народу обезбедили Недић и његови сарадници, делимично и кроз жртву Српских добровољаца.

 

Први део
 
Други део
 
Трећи део
 
Четвртидео
 
Пети део
 
Шести део

 

Подели са другима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.