Бошко Н. Костић – Официри, пучеви и политичари

knez-pavle-karadjordjevic.jpg

"Где би нам свима био крај, да смо остали још само неколико месеци неутрални! Углед и значај Југославије растао би свакодневно и у очима Савезника и у очима Хитлера и Мусолинија. Мудар и окретан претседник владе и министар спољних послова могли би извући максималне користи за Југославију. Да је Југославија остала неколико месеци неутрална, ко зна како би изгледао и крај рата. Велико је питање, да ли би, у том случају, Румунија, Бугарска, Мађарска па и Чехословачка пале под контролу Совјета. Може бити да би цео Балкан био спасен комунистичке владавине и тираније. Да је Југославија остала још неколико месеци неутрална, она би сигурно и у економском погледу била прва на Балкану …"

Бошко Н. Костић није непознат аутор. Био је лични секретар Димитрија Љотића – човек од високог поверења. Познат је историчарима и пробраној читалачкој публици по књизи "За историју наших дана".

Текст који следи представља расправу о деловању посебних група – официра и политичара – који су обележили једно време и догађаје јер су пресудно утицали на ток историје.

 

Подели са другима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.