Никола Кољевић: Стварање Републике Српске

stvaranje-republike-srpske.jpg

У низу књига о рату у Босни и Херцеговини крајем двадесетог века, ових дана појавила се једна важна књига, Creating the Republika Srpska (Стварање Републике Српске).1 Књига садржи превод дневника Николе Кољевића, потпредседника у влади Републике Српске, основаној за време братоубилачког рата на Балкану деведесетих година прошлог века. Као образован универзитетски научник и песник, определио се на страну родољуба у одбрани српства. Водио је дневник од 27. јануара. 1993. до 15. децембра 1995. године, из чега је поникла књига тог дневника, коју је припремила Милица, његова супруга. Делови дневника појавили су се и раније, али овде је објављен као потпуна књига.

Главни актери ове драме су Слободан Милошевић, Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић, који су се трудили да добију што више у преговорима, мада су и они били руковођени закулисним плановима и личностима. Њима аутор посвећује велику пажњу као и утицајима великих сила, повољним и неповољним – Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Француска, НАТО итд. Он такође помиње, са умереном пристојношћу, оне који су били неутрални, чак и наклоњени Србима, као што су Сајрус Венс, Давид Овен, неки генерали и други. Читалац ће сазнати многе интересантне детаље тока преговора и резултата састанка у Дејтону. Немогуће је набрајати све ти детаље на овом ограниченом простору.

Кољевић бележи многе догађаје и моменте уочи и за време преговора, договарања и потписивања споразума у Дејтону. Из тога читалац може да добије јасну слику овог историјског догађаја. Треба одмах истаћи да аутор пише о свим догађајима и учесницима подједнако фер. Тако, на пример, он износи мишљења и понашање Радована Караџића и Ратка Младића, који нису потписали споразум иако су отворено говорили о потреби неког споразума. Он избегава да бележи о наводном састанку Слободана Милошевића и Фрање Туђмана, који у ресторану цртају на салвети предлоге подела територије између Срба и Хрвата у Босни и Херцеговини. из простог разлога што то није потврђено. Исто тако не бележи да је амерички министар спољних послова Иглгбергер замрзео Милошевића што овај није испунио обећање које су склопили о продаји Фијат аутомобила. И да је амерички министар спољних послова, Медлин Олбрајт, купила неку фабрику у Албанији.

Књига је употпуњена предговором Обрада Кесића и Давида Бајндера, исцрпним предговором Милице Кољевић, и још исцрпнијим поговором Добрице Ђосића. Има и препоруке за даље читање, индекс важних имена и догађаја (40 страница), као и мапе где се рат одвијао у Босни и Херцеговини.

Свима историчарима овог погибељног рата и заинтерсованим читаоцима ова књига је веома препоручена. Поготово онима који су сазнали о том рату путем тенденциозних књига Ричарда Холбрука и такозваних извештача и наивних политичара који користе овај рат у личну корист, као што је било таквих и о Другом светском рату.

Водећи српски писац, Добрица Ћосић, написао је исцрпни поговор књизи, анализирајући личности и догађаје који су узбуркали Балкан, па и читав свет. Он у закључку хвали Кољевића не само као врлог тумача енглеске књижевности, нарочито Шекспира: „У државним пословима као државник Никола Кољевић показао је врлине које су значајно утицале на судбину свог народа. Он је имао храбрости да гледа смрти у очи у борби за слободу и национална права. Он је показао знање, савест и поштење у испуњавању својих дужности. Кољевић је одолео најтежој од свих људских тешкоћа својим трагичним нестанком са овог света. Историја, верујем, моћи ће да цени врлине, умност и патриотска осећања Николе Кољевића као духовни и морални темељ Републике Српске”.

 

Васа Михаиловић


1 Никола Кољевић, Creating the Republika Srpska (York: Unwritten History, 2014), 669 стр., Превео Мило Јелесијевић, издавач, а страница цитата превода на српски су моји, назначени су у тексту.

Подели са другима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.