Исправка ТВ због непомињања српских жртава

jasenovac-ndh.jpg

Шпанска национална телевизија је, после жалби многобројних гледалаца и потомака жртава Независне државе Хрватске (НДХ), вечерас емитовала исправку емисије о убиствима усташког злочинца Макса Лубурића, у којој нису поменуте српске жртве концентрационог логора Јасеновац.

Срби заборављени чак и при набрајању

Исправка је најављена након што су гледаоци и потомци жртава упутили низ жалби, а затим покренули и петицију преко интернета, коју су уз 600 потписника, подржали и Одбор за Јасеновац Светог синода СПЦ, Институт за истраживање Јасеновца из Њујорка, Амбасада Србије у Шпанији и Центар Симон Визентал из Јерусалима.

Бранитељ права гледалаца Елена Санчес Кабаљеро одговорила је на жалбе поводом 15-минутне репортаже "Убиство Висентеа Переса", емитоване 17. септембра, у водећој информативној емисији РТВЕ "Недељни извештај" (Informe semanal), која није поменула српске жртве концентрационог логора Јасеновац.

Репортажа је посвећена убиству усташког злочинца Лубурића, који се под именом Винсенте Перес скривао по Шпанији.

Аутор репортаже, Анхела Родисио, некада дописник из бивше Југославије, која у Шпанији важи за познаваоца Балкана, на више места у спорном прилогу говори о НДХ и усташким злочинима, не поменувши ниједном Србе, чак ни при набрајању пострадалих у Јасеновцу: "партизана, опозиционара, Јевреја и Цигана".

Фајгељ: Прекретница након 20 година прећуткивања српских жртава

Срби су били најбројније жртве Јасеновца и усташких злочина уопште, наводи се у жалби упућеној РТВЕ.

Преко милион мушкараца, жена и деце је побијено на нарочито свиреп начин, а стотине хиљада су протеране или покрштене под принудом, само зато што су били Срби, додаје се даље, уз констатацију да је изостављање само српских жртава поставило многа узнемирујућа питања.

Родисио је на прву жалбу одговорила да се "с обзиром на природу репортаже која захтева сажетост, помињање партизана, опозиционара, Јевреја и Цигана, односи уопштено на све становнике бивше Југославије, нарочито на Србе и Босанце, али и на Словенце и Македонце".

"Уколико исправка буде задовољавајућа, 5. новембар ће ући у историју као прекретница након тачно 20 година неконтролисаног прећуткивања српских жртава, а уколико не буде задовољавајућа, радиће се о несумњивом порицању геноцида", оценио је покретач акције против шпанске телевизије др Андреј Фајгељ, Новосађанин и професор француског језика на крагујевачком универзитету.

Подели са другима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.