Поклоничко путовање у Пребиловце

prebilovci.jpg

Српско национално друштво Пребиловци из Београда, и ове године (осми пут за редом) организује поклоничко путовање из Београда (Новог Сада) у Пребиловце, поводом обележавања годишњице страдања Пребиловачких и других мученика. Удаљеност у једном смеру је 500 км.

3.август (субота) – Пребиловци, у 8 часова Литургија. Потом, помен код остатка мученичких моштију, затим ручак. Истог дана после подне, посета Клепцима, родном селу Светог мученика Вукашина Јасеновачког и Цркви Преображења Господњег.

4. август (недеља) – Литургија. Повратак за Београд (Нови Сад). Посета средњевековном манастиру Житомислић и поклоњење Светим Житомислићим мученицима и Мостару – Саборна црква Свете тројице ( у обнови) стара црква Пресвете Богородице са моштима мученика Леонтија (Радуловића) Миторополита Захумско- херцеговачког.

За прелазак границе довољна је и важећа лична карта Србије или БиХ.

Путује се преко Руме, Шапца, Лознице, Зворника, Власенице, Хан Пијеска, Соколца, преко планине Романије, Сарајева. Даље пут наставља у Коњиц, долином Неретве преко Јабланице и Мостара до Пребиловаца.

За госте – поклонике обезбеђен је смештај у Пребиловцима, без накнаде. Гости слободно време могу провести и на отвореном купалишту природног језера Шкрка, удаљеног 1,5 км од центра Пребиловаца.

Цена путовања је 500 динара (петсто динара, ако неко жели да иде а није у могућности да плати, превоз је бесплатан).

Рок за пријаве: док се не попуне места у аутобусу.

 

Пријаве и информације:

Миленко Јахура

на телефон 065/46-44-557 или електр. поштом: jahuram@gmail.com или snd.prebilovci@gmail.com

 

Село Пребиловци у Херцеговини је у прошлом веку постало симбол страдања и мучеништва српског народа.  Усташки злочин у августу 1941. год. у том селу је без примера и један од најсрамнијих догађаја у људској историји. Тада су усташе, од око хиљаду становника села у 120 домаћинстава, у јаму живе бациле или убиле 830 Пребиловчана, углавном жена, деце и стараца. Тада је страдало око 150 деце млађе од 15 година. Страдање је преживело само 172 становника. Потпуно су уништене 52 фамилије, а 36 огњишта је угашено.

Јапански дневник Тhе Asahi Shimbun (Токио) уврстио је ово село међу четири најстрадалнија села на свету, у Другом светском рату.

Подели са другима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.