Григорије Петров – Зидари живота

grigorije-petrov.jpg

Цела је Србија данас непрегледно мисионарско поље, а ко мисионари!? Хиландарци су то, из светогорског мира, јасно могли да виде, па су поодавно већ почели са издавачким мисионарством. Стигли смо до тридесет наслова претежно из области мистике, и настављамо.

У недостатку живих учитеља, појавили су се, кроз та издања, духовни учитељи свих ранијих векова, ти једини прави мајстори живота, који нам примером и јаком речју помажу да пронађемо суштину свога бића, да будемо плодни у овом и да се достојно припремимо за вечни живот. Из те свести о прекој потреби мисионарства, Хиландарци га преносе и на оне који су својом хришћанском свешћу постали јасно препознатљиви.

Тако су наши Ваљевци радо прихватили да и сами издају књиге, као "продужена рука" Хиландара. Они, ево, почињу са једном интересантном и у наше време, и за нас, врло актуелном књигом – Зидари живота. Та књига указује на обнову духа, а потом и целог строја народног живота, која се почетком нашег века збила у једном малом и у свом развоју заосталом народу на крајњем северу Европе, а после брзе обнове тај народ је постао изразито примеран међу осталим народима нашег континента. И то у временском периоду само једног човечјег века, а утицајем, подстреком и истрајношћу само једног човека несебичне жртве и бистре патриотске мисли.

Шта рећи нашем народу? За разлику од тог, финског народа, о којем ова књига говори, он је у својој прошлости био уистину величанствен. Али као што се и са појединцем у животу може да деси и дешава, он је као народ, кроз објективне и субјективне морално-социјалне ерозије пао данас у свеукупну кризу свога бића. Зато је њему једно једино на потребу: да нађе себе у ономе што је некад био, и са те основе да крене напред у светлу будућност.

Један, не мали подстицај у томе пружа ова књига нашег руског брата, Григорија Петрова.

Нека би наш хиландарски благослов пратио њено издавање, ширење у наш самим собом озлеђени и због себе и од себе самог напаћени народ српски.

Отац Митрофан Хиландарац

 

Подели са другима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.