Упокојио се у Господу Хрвоје Магазиновић

hrvoje-magazinovic-2.jpg

На Велики Петак 10. априла у 17:50 , наш друг и старији брат, слуга Божији Хрвоје Магазиновић, у својој 101. години живота променио је светом и упокојио се у Господу нашем Исусу Христу.

По сведочанству жене која се последњих година бринула о њему, Хрвоје се упокојио мирно, држећи је за руку.

Нека му Господ опрости сагрешења и дарује му рајско насеље.

Хрвоје Магазиновић рођен је у Задру 29.5.1913. г. Основну школу похађао је на острву Молат и у Сплиту, где је и матурирао на Реалној гимназији 1932. г. На београдском Правном факултету дипломирао је 1937. године, а степен магистра привредног права стекао је на Правном факултету у Загребу 1970. године. Праксу адвокатског приправника вршио је у Сплиту и Бањалуци. Објавио је више радова из правне области.

Још за студентских дана политички се определио за ЈНП Збор, чији је бановински секретар био у Бањалуци од 1939. године до распада Краљевине Југославије 1941. године. Пред усташким прогонима успева да се спасе бегом у Београд. Ту му се придружује вереница Зора Кесић, из Бањалуке, с којом склапа брак.

У грађанском рату сарађује с антикомунистичким Српским добровољачким корпусом, с којим се, у јесен 1944. године повлачи у Словенију, па у Италију. После боравка у логорима Форли и Еболи, прелази у Трст, где га 23.3.1949. г. хвата југославенска Удба. У Постојни бива осуђен на 20 година робије. После скоро 11 година робијања, са првих 9 месеци тешких мучења, те боравка у затворима у Љубљани, Београду, Сремској Митровици и Пожаревцу, бива ослобођен 29.11.1959. године.

Након две године успешног рада на правним пословима у београдском Аутотранспорту, Удба га протерује из Србије. Од 1963. године. у сплитском Бродоградилишту ради на комерцијалним правним пословима. Године 1990. одлази у пензију.

Своја сећања описао је у својим мемоарима „Кроз једно мучно стољеће“, које можете да читате путем Новог Видела.

Хрвоје Магазиновић, аутор књиге сећања „Кроз једно мучно стољеће“, дао је један опширан интервју за Радио-телевизију Републике Српске, у трајању од сат ипо времена, од кога је аутор Валентина Леканић направила документарни филм. Интервју је водио професор историје Зоран Пејашиновић, а филм је емитован у два дела, 4. марта и 11. марта, на Првом каналу РТРС.

Кроз колаж Хрвојевих сећања и фотографија, Леканићева и Пејашиновић су успели да осликају Хрвојев портрет, који је читаоцима његових мемоара у многоме познат, али који баца светло на многе догађаје из бањалучког периода Хрвојеве младости, који нису стали у књигу.

Подели са другима