Златни витез филму „Деца бесмртности“

deca-besmrtnosti-novosadska-racija.jpg

Документарни филм „Деца  бесмртности“, који говори о једном од најстрашнијих догађаја у новијој  српској историји, Шајкашкој и новосадској рацији, коју су спровели мађарски окупатори јануара 1942. године, нашао се међу лауреатима управо завршеног 21. међународног филмског фестивала „Златни витез“.

На свечаном проглашењу победника, које је одржано јуче у Омску, међународни  жири је овом филму, у продукцији православне  Епархије бачке, доделио прву награду  у категорији кратког документарног  филма.

Овим поводом епископ бачки г. др Иринеј, продуцент награђеног филма, је истакао:

"Чињеница да је ово први филм у продукцији Српске Православне Цркве који је добио  овако високо међународно признање служи на част свима који су учествовали  у његовој реализацији. Веома  је важно што филм сведочи о  страдању невиних, а још је важније  што у себи носи димензију праштања, врлину својствену нашем народу".

По благослову владике Иринеја, филм су реализовали организатор Сава Мирић, сниматељ и дизајнер звука Марко Баштић, камерман Растко Стокановић, сниматељ Милош Поповић, секретарица режије Марина Пирнат, монтажер Александар Лазаревић, сценариста Душан Стокановић и режисер Милош Поповић.

Подели са другима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.