Недосањан сан – о развлашћењу политичких партија

skupstina-srbije.jpg

И поред недостатка литерарне даровитости и нестваривости овог чудног сна, одушевљен чистотом намера који се назиру и опијен величином узвишене идеје одважићу се да испричам један недосањан сан.

Дакле, у нашој блиској будућности, под огромним притиском јавности, а у амбијенту измењене светске политичке реалности и догађајима који су добрано узбуркали геополитичко море, Народна скупштина на свечаној седници усваја уставни закон који ће радикално променити друштвена збивања.

Скупштина Србије, вече, испред скупштине мноштво народа, унутра председница скупштине, окружена барјацима, народом и масом новинара чита тек усвојен документ:

 

УСТАВНИ ЗАКОН О СТРУКОВНИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА И МАСОВНИМ МЕДИЈИМА

 

Политичке странке и Струковне организације

Члан 1.

Полазећи од искуства да су политичке странке у политичком животу Србије представљале легло корупције, свесном манипулацијом јавним мњењем преко медија извитопериле изворне идеје демократије, спроводећи налоге оних који су их финансирали радили често на штету народа и државе мења се 5. члан Устава Републике Србије (Политичке странке) и гласи:

Струковне организације су удружења грађана исте струке или професије основане са циљем спровођења интереса струке односно професије и интереса грађана који се њоме баве а које су регистроване у Јединственом националном регистру струковних организација.

Право да предлажу представнике власти на општим изборима на свим нивоима укључујући и избор за председника Србије имају искључиво Струковне организације.

Забрањују се све политичке странке и свако политичко организовање које је у супротности са принципом владавине народних представника које предлажу искључиво Струковне организације.

Струковне организације не могу власт вршити непосредно.

 

Оснивање и рад Струковних организација

Члан 2.

Начин регистровања и рада Струковних организација биће регулисан посебним законом.

 

Масовни медији

Члан 3.

Полазећи од тога да су масовни медији важан чинилац у стварању јавног мњења, да су политичким странкама користиле као средство манипулације и да постоји могућност да стране организације и државе злоупотребљавају медије у сврху остваривања својих интереса који су у супротности са интересима Републике Србије додаје се члан 207 Уставу Србије и гласи:

Забрањује се да стране организације, стране државе и страни држављани поседују или учествују у власничкој структуру масовних медија телевизије, штампе, радија као и других електронских масовних медија укључујући вебсајтове и интернет сервисе, регистрованих у Републици Србији односно који користе опрему за дистрибуцију садржаја у републици Србији укључујући сервере за хостовање електронског садржаја, а који емитују односно садрже политичке емисије, критикују рад државних органа или садрже политичке теме у било ком виду.

Медији који дистрибуирају забавни и остали неполитички садржај не спадају под ову забрану…

Маса људи аплаудира, скандира, председница једва успева да прочита завршни члан закона који регулише подробније како и од када ће се закон примењивати, од буке се не чује ништа.

Ван скупштине исто расположење, сви у еуфорији, цркве звоне, аутомобили трубе, топло летње вече осветљава мноштво ватромета, сви су на улицама и сви славе. Из једне од улица доносе огромну заставу, сви кличу Србија, Србија…

 

Дејан Сабадош

Подели са другима