ИНТЕРВЈУ ДОНАЛД ТРАМП, ПРЕДСЕДНИК САД : ВОЛИМ РЕД И ВОЛИМ СНАГУ

Пуни транскрипт интервјуа од 16. јануара ове године председника САД Доналда Трампа са новинаром британског „Тајмса“ Мајкл Говом и бившим главним уредником немачког „Билда“ Каи Дикманом
Господине изабрани Председниче, Ваш деда је из Немачке, мајка Вам је из Шкотске. Као што знате, Мајкл је Шкот, ја сам Немац. Како ћете уредити односе са нашим дражвама?
Трамп: Па, слично. Веома волимо обе земље.То су велике земље, дивна места. Веома је занимљиво како се Велика Британија одлучила да оде. Ја сам то на неки начин, као што знате, предвидео. Био сам у Тарнберију и пресецао траку јер сам купио „Тарнбери“, што делује невероватно, и рећи ћу вам, чињеница да је фунта пала? Одлично. Јер, бизнис иде одлично у многим деловима Велике Британије, као што знате. Мислим да ће се Брегзит на крају испоставити као сјајна ствар.
Мислите ли да ћемо релативно брзо добити трговински споразум између САД и Велике Британије?
Апсолутно, врло брзо. Велики сам фан Уједињеног Краљевства, и, радићемо предано да споразум буде урађен брзо и квалитетно – у обостраном интересу. Ускоро ћу срести Терезу Меј – у ствари, ако желите да видите писмо, гдегод да је писмо, управо га је послала. Тражила је састанак и имаћемо га чим уђем у Белу кућу и мислим да ћемо врло брзо имати нешто урађено.
Шта мислите зашто се Брегзит десио?
Људи не желе да други људи долазе у њихову земљу и уништавају је и да знате да ћемо у овој земљи имати врло чврсту границу од дана када је преузмем. Једна од првих наредби коју ћу потписати – првог дана – за који ћу још размислити да ли ће бити понедељак насупрот петку или суботи. Разумете? Мој први дан ће бити понедељак, јер не желим да потписујем уредбе окружен прославама, али је једно од првих наређења ће бити чврсте границе. Не желимо да људи долазе из Сирије и да не знамо ко су. Не постоји начин да проверимо те људе. Нећу да радимо исто што и Немачка. Осим тога, имам велико поштовање према Меркеловој, морам рећи. Имам велико поштовање према њој. Али, мислим, да је било врло несрећно то што се догодило.
И, знате, ја волим Немачку јер је мој отац дошао из ње и не желим да будем у тој позицији. Како ја видим ствари, имамо довољно проблема и без тога
Рекли сте током кампање да желите да зауставите долазак муслимана у САД. Да ли је то и даље Ваш план?
Па, из различтих делова света који имају великих проблема са тероризмом. Долазиће до изузетних провера, неће бити као сада где је чак ни не пролазе, где ни немамо праву проверу. Провера уласка у ову земљу је од пресудног значаја, а не да буде непостојећа као до сада и каква је била, у крајњој линији, у вашој земљи.
Постоје ли ограничења у путовању која би се могла односити на Европљане који долазе у САД?
Па, могло би се десити. Мислим, видећемо. Гледамо делове Европе, делове света и делове Европе где имамо проблеме, где долазе и где ће бити проблема. Не желим те проблеме. Гледајте, добио сам изборе због чврстих граница и трговине. И војске. Имаћемо снажну војску.
Поменули сте немачке претке. Шта за Вас значи што имате немачке крви у венама?
То је сјајно. Веома сам поносан на Немачку и Немачка је веома специјална Бад Диркхајм (регион у Немачкој, п.п.). То је озбиљна Немачка, зар не? Ово није било које питање – ово је озбиљна Немачка. Волим Немачку, волим Велику Британију.
Да ли сте икад били у Немачкој?
Да, био сам.
Када је Обама био у последњој посети Берлину, рекао је да, када би могао гласати, гласао би за Ангелу Меркел. Да ли бисте и ви то учинили?
За почетак, не знам против кога се бори. Само кажем, не знам је, никад је нисам срео. Као што сам рекао, веома је поштујем. Осећам да је била велики, велики лидер. Мислим да је направила катастрофалну погрешку преузимајући све те илегалце без обзира одакле долазе. Нико не зна ни одакле. Видећете, имали сте велику количину тога пре само недељу дана. Тако да мислим да је направила катастрофалну грешку, врло лошу грешку. Рекавши то, врло је поштујем, свиђа ми се. Али, не познајем је. Тако да не могу рећи кога бих подржао – ако бих, уопште.

Када ћете доћи у Велику Британију као Председник?
Радујем се томе. Моја мајка је била врло формална и мислим да сам од ње то наследио, јер је мој отац био „цигла – малтер“. Мајка је имала њух за те ствари; волела је Краљицу, волела је све – била је тако поносна на Краљицу. Волела је церемоније и лепоту, јер нико то не ради као Енглези. Имала је велико поштовање за Краљицу, волела је. Сваки пут кад је Краљица била на телевизији, она би то гледала. Лудост, зар не?
Да ли сте још нешто наследили од мајке Шкотланђанке?
Па, Шкоти су познати по томе да пазе сваку пару, тако да волим да пазим сваку пару. Проблем је што радим са много пара.
Има ли нешто типично немачки у вези са Вама?
Волим ред. Волим кад се ствари обављају редом. И сигурно је да су Немци по томе познати. Волим ред и волим снагу.
У Вашој кампањи сте рекли да је политика Ангеле Меркел око сиријских избеглица била луда. Мислите ли то и даље?
Мислим да није била у реду. Мислим да је то била велика грешка за Немачку. И то за Немачку од свих земаља, јер Немачка је била једна од најтежих земаља да ико у њу уђе и, ух, то је била грешка. И видећу се са њом и срешћу је и поштујем је. И волим је, али мислим да је то била грешка. Људи греше, али ово је била велика грешка. Морали смо изградити сигурне зоне у Сирији. Било би много јефтиније. И, натерати заливске земље да их финансирају, јер оне имају новац који нема нико. Било би много јетиније од трауме коју управо Немачка пролази – али рекао бих – изградите сигурне зоне у Сирији. Гледајте, све ово није смело да се деси. Пре свега, Ирак није смео бити нападнут, у реду? То је била једна од најгорих одлука, можда и најгора одлука у историји САД. Пустили смо са ланца – то је као бацање камења на кошницу. То је једна од највећих брљотина свих времена. Гледао сам неке документе и не смем да их вам покажем јер су поверљиви – али гледао сам Афганистан и погледајте талибане – и погледајте сваке године све их је више и више и више и имају различите боје и морате се запитати – шта се збива?
Кога кривите за то? Обаму, Пакистан? Кога кривите?
Афганистан није добро. Ништа не иде добро – у Афганистану смо 17 година – али погледајте на сва места. уз све уважавање, нисмо допустили нашим људима да ураде што могу и знају. Имамо одличну војску и имаћемо још бољу, јер ћемо имати – знате, сада је то депласирано – имаћемо велику војску, али нисмо допустили нашој војсци да победи. Боинг и Локхед Мартин су велики произвођачи ове земље и имамо Ф-35 програм који је озбиљно, озбиљно пробио буџет. Стотине милијарди долара преко буџета и седам година кашњења. То мора да се заврши.
Шта је Ваш приоритет за војску као Главнокомандујућег?
Исламска Држава.
И, како ћете се борити са Исламском Државом?
Најрадије вам то не бих рекао, не бих да будем као Обама и други који су рекли – увек говорим о Мосулу, знате Мосул се претворио у катастрофу – сурову. Пре четири месеца су најавили да ћемо напасти Мосул. Питао сам: „Зашто то морате најавити?“ Као што сте рекли, „Шта ће бити Ваш приоритет?“ Када ћете напасти? Када ћете, како ћете то урадити? Коју ћете врсту оружја користити, у реду? У које доба дана?
Мислите да је Обама припремио непријатеља за напад?
Мосул се испоставио као катастрофа јер смо најавили удар пет месеци пре тога, да улазимо у Мосул за пет месеци. За четири месеца смо рекли: „Спремамо се“, док нисмо ушли, било је толико приче и зато је било толико тешко ући, знате то, зар не?
Да ли мислите да је ово што се дешава у Сирији са Путиновом интервенцијом добра или лоша ствар?
Не, мислим да је то врло груба ствар. Врло је лоше што смо имали прилику да урадимо нешто када смо имали готову борбену линију и нисмо – ништа се није десило. Превише је касно. Сада је све готово – на неки начин ће се завршити – али, Алеп је био баш тежак. Мислим, када их видите како убијају старице које излазе из града – ни да ходају не могу, а они их убијају – као да их убијају из разоноде – то не, то је ужасно – ужасна ситуација. Алеп је био ужасан хуманитарни догађај.
Када говоримо о Русији, знате да Ангела Меркел разуме Путина доста добро јер он течно говори немачки, она течно говори руски и дуго се познају – али, коме бисте више веровали, Меркеловој или Путину?
Почећу тако што ћу веровати обома – али видећемо колико ће то трајати. Могло би да не траје дуго уопште.
Разумете ли зашто се источни Европљани плаше Путина и Русије?
Наравно. Ох, наравно да знам за то. Мислим, разумем шта се збива, рекао сам одавно – НАТО је имао проблеме. Под број један, био је застарео, јер је прављен пре много, много година. Број два – земље не плаћају оно за шта су се обавезале. Претрпео сам такав напад, јер сам рекао да је НАТО застарео. Застарео је, јер није водио рачуна о тероризму. Два дана су ме нападали. А онда су почели да говоре да је Трамп у праву – и сада – било је на насловној страни Вол Стрит Џурнала, сад имају читаву дивизију повећену терору, што је добро. А друга ствар је што земље не плаћају свој удео тако да би требало да штитимо земље, али многе од ових земаља не плаћају што би требало, што је врло непоштено према САД. Имајући то на уму, НАТО ми је врло важан.
Велика Британија плаћа…
Британија плаћа. Пет земаља плаћа што би требало. Пет од двадесет и две, није много.
Деценијама је одбрана Европе зависна од Америке. Да ли то гарантује да ће тако бити и у будућности?
Да, моја осећања према Европи су јака – врло јака према Европи, да.
Подражавате ли европске санкције против Русије?
Знате, мислим да људи треба да се сретну и ураде што би требало да би били поштени. ОК? Увели су санкције Русији – дај да видимо можемо ли направити договоре са Русијом. За почетак, мислим да се нуклеарни арсенал мора озбиљно и брзо суштински смањити, то је део тога. Али, имате санкције и Русија пати због тих санкција, али мислим да се нешто може десити да много људи има користи од тога.
Да ли ћете поцепати уговор са Ираном?
Па, не желим да кажем шта ћу урадити са договором око Ирана. Не желим да откривам карте пре времена. Мислим, гледајте, нисам политичар, не идем около и говорим „урадићу ово, урадићу оно“ – морам урадити што морам. Али, не желим да се играм. Ко још игра карте тако што покаже своју руку свима пре него што се одигра? Али, нисам срећан са договором око Ирана, мислим да је то један од најглупљих договора које сам икад видео, најглупљих у смислу договора. Где дајете – 150 милијарди долара назад у земљу, где дајете милијарду и седамсто милиона у кешу – јесте ли икад видели милијарду долара у новчаницама од сто долара? Много је. Милијарду и седамсто милиона у кешу. Пун авион кеша. Мислите о томе – авион, много авиона. Бум! Милијарду и седамсто милиона. Не разумем то. То само показује моћ председника – кад председник ове земље може да одобри милијарду и седамсто милиона у кешу, то је много моћи.
И мислите да тај новац сад финансира тероризам?
Не, мислим да је тај новац на рачунима у Швајцарској – не треба им тај новац, користе други новац. Мислим да су узели тај новац и оставили га за себе. То је моје мишљење.
Шта мислите о Обамином приступу према резолуцији Већа безбедности УН о Израелу нешто пре Божића?
Мислим да је био ужасан. Морали смо ставити вето. Мислим да је био ужасан.
Да ли мислите да је Велика Британија морала ставити вето?
Па, Велика Британија ће можда имати шансу за вето ако је оно што чујем истина, пошто имате састанке као што знате, овог викенда. И много лоших прича круже. Проблем који ја имам је што ми отежава постизање договора јер је Палестинцима дато толико много – чак иако није правно везивање, психолошко јесте и чини ми преговоре много тежим. Разумете то? Јер људи поклањају улоге, поклањају све те улоге.
И мислите да би Велика Британија требала ставити вето на било коју резолуцију УН о Израелу која прође ове недеље да бисте били у јачој позицији да постигнете прави договор за Средњи Исток?
Волео бих да видим Велику Британију која ставља вето. Мислим да би то било сјајно, јер нисам сигуран да ће САД уложити вето, за чудо. Неће, зар не? Мислите да ће САД ставити вето? Разовараћу са пријатељима Јеврејима који прикупљају средства за Обаму и рећи ћу: „Шта радите? У реду, шта радите?“
Да ли је тачно да ћете преместити америчку амбасаду из Тел Авива у Јерусалим?
Не бих то да коментаришем, видећемо шта ће бити.
Знате за чувену изреку Хенрија Кисинџера: „Који број зовем ако хоћу да причам са Европом?“ Који ћете број ви окренути?
Па, рекао бих да је Меркелова један од далеко најважнијих лидера. кад погледате Велику Британију и погледате Европску унију и то је – Немачка. У основи, превозно средство за Немачку. Зато мислим да је Велика Британија врло паметно изашла и ви сте били тамо и написали сте – ставили на прву страну: „Трамп је рекао да ће се Брегзит догодити.“ То је било када је било лако изгубити, знате, сви су мислили да сам луд. Обама је рекао да се вратимо на почетне позиције. Значи, ако се догоди – и мора да се повуче – била је то врло лоша изјава за дати.
А сада смо на почетку реда?
Мислим да вам одлично иде. Мислим да иде одлично.
Како видите будућност Европске уније? Да ли очекујете да још земаља напусти Европску унију?
Мислим да је то неизвесно. Разговарао сам са првим човеком ЕУ. Врло фини господин, назвао ме.
Господин Јанкер?
Да, ах, да ми честита на избору. Мислим да је врло неизвесно. Мислим да је неизвесно. Људи, земље желе свој идентитет и Велика Британија је желела свој идентитет, али, верујем у то, да нису били принуђени да прихвате све те избеглице, тако много њих, са свим проблемима које то носи, мислим да се Брегзит не би догодио. Вероватно би се могао постићи неки договор, али то је била кап која је прелила чашу. Мислим да људи желе сопствени идентитет, тако да ако ме питате за друге, верујем да ће и други отићи.
Као успешан бизнисмен, верујете ли европској валути?
Па, добро јој иде. Мислим, знате. У шта верујете? Ја верујем у долар, вероваћу у долар много више за четири године него сада, али сигурно да мислим да је валута, да је добра. Али, мислим да је неће бити лако одржати на окупу као што многи мисле. И то мислим, ако избеглице наставе да се преливају у различите делове Европе. Мисли да ће бити тешко одржати је на окупу, јер су људи љути због тога.
Шта је боље за САД – јака Европска унија или јаке националне државе?
Лично, мислим да то није важно за САД. Никад нисам ни мислио да јесте. Гледајте, ЕУ је формирана, делимично, да победи САД у трговини, у реду? Тако да ме није брига да ли је одвојена или заједно; то за мене није битно. Ово видим – имам велико имање у Ирској, величенствено имање звано Дунбег. Десило се да сам тражио дозволу за велико, прелепо проширење – то је било док сам био градитељ, сад не могу мање око тога бринути – али сам научио доста јер сам у Ирској добио одобрење доста брзо, а онда су Ирска и моји људи отишли у ЕУ по одобрење – потрајало је годинама – и то је била врло лоша ствар за Ирску.
Да ли мислите да ЕУ успорава своје државе чланице? Да ли је препрека за њихов раст и развој?
Могу вам рећи са становишта заштите животне средине, користили су трикове на том пољу да зауставе градњу пројекта – било је то врло непријатно искуство. Да би се добиле дозволе од ЕУ узело би године – мислим да то није добро за земље као што је Ирска, и знате шта сам урадио? Рекао сам заборавите, нећу градити.
Људи у Европи и ван ње изразили су бригу да ће САД имати протекционистичку трговинску политику која ће повредити америчке пријатеље. Шта бисте им поручили?
Па, могу вам рећи да сам у протеклих…Мислим да сам урадио више од иједног изабраног председника. Многе фабрике сада, многа постројења за израду аутомобила која би била подигнута на другим местима граде се у Мичигену и Охају. Форд је најавио једну, Фиат Крајслер је најавио једну, Џенерал Моторс најављује, сви најављују и не говорим само о аутомобилима, већ и о другим стварима, биће много других ствари – не можете дозволити компанијама да напусте нашу земљу, отпусте све запослене, преселе се у Мексико, направе шта већ праве и продају назад без пореза – и имаћемо озбиљну царину за компаније које тако ураде. И када људи чују да кажу да ће остати овде или градићемо у САД – и отићи ће и градиће постројење за градњу аутомобила или клима уређаја и продаваће своје клима уређаје, али ће плаћати царину од 35%…неће бити царине, јер неће отићи – видећете да неће бити царине – али конзервативна теорија је теорија отворених граница, отворене границе су у реду. Пре свега, лоше је за безбедност – за трговину је добро – имамо стотине милијарди долара дефицита са Кином – имамо 805 милијарди долара трговинског дефицита са светом – скоро вам дође да кажете, ко прави те уговоре кад губимо толики новац – ми, у ствари, имамо скоро 800 милијарди у трговинском дефициту са светом, па вам дође да кажете ко прави те договоре?
Па, Немачка очито зарађује јер смо светски шампиони у извозу?
Добри сте у извозу, купујемо доста ваших аутомобила.
Да ли Европљани треба да се плаше нечег сличног ономе што најављујете за Кину – већих царина?
Биће другачије – Немачка је сјајна земља, велика произвођачка земља – кад прођете Петом авенијом сви имају Мерцедес Бенц испред њихових зграда – чињеница је да је то било неправедно према САД, то није двосмерна улица. Колико Шевролета видите у Немачкој? Можда ниједан, не превише – колико – не видите ништа тамо – то је једносмерна улица – мора бити двосмерна – желим да буде поштено, али мора бити двосмерна улица и зато губимо скоро 800 милијарди, мислите о томе, 800 милијарди долара годишње у трговини тако да то мора престати – знате ми имамо Вилбура (Роса, његов избор за министра трговине; п.п.) као једног од наших момака, знате Вилбура… И, рећи ћу…већина тог је Кина, јер је Кина огроман проблем.
Управо сте споменули Мерцедес, БМВ, чак и Фолксваген – очекујете ли да граде нова постројења у САД? На пример, БМВ жели да отвори фабрику 2019. у Мексику…
Рекао бих им, не губите време ни новац – уколико не желе да их продају другим земљама, то је у реду – ако желе да отварају у Мексику, волим Мексико, волим њиховог Председника, волим све – али рекао бих БМВ-у ако мисле да ће градити постројење у Мексику и продавати аутомобиле у САД без таксе од 35%, то се неће догодити – тако да ако желе да праве аутомобиле за свет, пожелео бих им срећу – могу правити аутомобиле за САД, али ће плаћати царину од 35% за сваки ауто који уђе у земљу…Тако да је оно што говорим да морају градити своје постројење унутар САД, биће боље за њих и оно што радимо – можда још важније, снижавамо порезе – корпоративне таксе – за 15 до 20% и отарасићемо се 75% прописа – са 35 на 15 до 20, још нисмо изабрали, али између 15 и 20, и дозволићемо да компаније врате свој новац инверзијом, корпоративном инверзијом.
То ће утицати на предузећа као што је Гугл?
Па, имамо пет – мислим да је пет, они кажу два и по до три трилиона тамо и они не могу да врате свој новац тако да је то део наше пореске политике, новац се враћа.
Када је реч о слободној трговини, да ли бисте рекли да сте конзервативац?
Ја сам прагматичан, гледајте, ја изађем пред масе – имао сам највећу масу икад у трци за председничке изборе и ту је било густо и када сам се борио са Џеб Бушом, знате „нискоенергичног Џеба“, он би рекао „Доналд Трамп није конзервативац“, и ја бих изашао пред 25 хиљада људи, као у Мичигену где је било 32 хиљаде људи – и викао бих : „Џеб Буш каже да нисам конзервативац!“ А они би викали: „Кога брига!“ Па бих рекао: „Шта желите? Желите ли конзервативца или добар договор?“ И разлог зашто је Џеб Буш рекао да нисам конзервативац је зато што не верујем у слободну трговину – па, верујем у слободну трговину, волим слободну трговину, али мора бити паметна трговина тако да је зовем поштена трговина – и проблем, тако да сам рекао људима: „Желите ли конзервативца или неког ко склапа сјајне послове?“ и сви су вриштали: „Сјајне послове, сјајне послове!“ – они не маре, нема брендова – знате, постоје неки људи, он није – Џеб Буш би изашао и рекао: „Он није прави конзервативац!“ – кога брига – ја сам конзервативац, али моја суштина је у прављењу сјајних послова за људе, тако да имају и добију послове…људе није брига када говорите – није их брига, они хоће добре договоре – знате шта? Хоће назад своје послове.
Имате ли неке узоре – постоје ли хероји којима тежите – људи из прошлости на које се угледате?
Па, не волим хероје, не волим концепт хероја, концепт хероја никад није сјајан, али сигурно можете поштовати одређене људе и сигурно постоје неки људи – доста сам научио од мог оца – мој отац је био градитељ у Бруклину и Квинсу – градио је куће и уређивао их и доста сам научио о преговарању од оца – иако мислим да је преговарање урођена вештина, не мислим да можете да је стекнете, или је имате или не, постанете бољи, али у основи људи које познајем су велики преговарачи или велики продавци или велики политичари и то је врло природно, врло природно…Добио сам писмо од неког, њиховог конгресмена, рекли су да је то што сам урадио невероватно, јер никад нисте били политичар, а победили сте све политичаре. Рекао је да су додали – био сам три месеца у кампањи, додали су – имао сам три месеца искуства и 17 момака против којих сам се борио, републиканци, они су имали 236 година – тако да је био на неки начин забаван чланак, али верујем да је то као ударити лоптицу у бејзболу или бити добар голфер – урођена способност, за мене, је много важнија од искуства, иако је искуство сјајна ствар – мислим да је сјајна ствар – али сам од оца научио доста о лидерству.
Ваша политичка платформа Америке на првом месту имплицира да бисте били срећни да видите да остатак света пати. Да ли је тако?
Не желим да то буде разлог за узбуну – волим свет, желим да свет буде добро, али не можемо ићи – мислим, погледајте шта се збива у нашој земљи – ми смо 20 билиона – не знамо шта радимо – наша војска је слаба – у ратовима смо који не престају, у Афганистану већ 17 година, кажу ми, стварно – 17 година, то је најдужи рат у ком смо икад били.
Узимајући у обзир изречено ове недеље, шта кажу о Вашим односима са обавештајном заједницом?
Па, морамо имати, морате имати праве људе и, као што знате, Помпео – који је добро примљен, урадио је добар посао јуче, шеф ЦИА – и мислим да имао још неке одличне људе који ће доћи – мислим да имамо сјајне људе – знате, имамо велико поштовање за обавештајну службу, али много „цурења“, много лажних вести стиже, много лажних вести.
Јављено је да је бивши британски дипломата умешан у ову целу ствар – мислите ли да бисмо ми у Британији требали проверити нашу обавештајну службу?
Па, тај момак је неко на кога би требало да припазите, јер штагод да је измислио о мени било је лажно – наводно су га ангажовали републиканци и демократе радећи заједно – чак иако не верујем у то, јер они не раде заједно, они раде одвојено – и не унајмљују истог човека – шта они имају заједничко? Видите, цела та ствар је лажна вест јер је речено, ко год то био, обавештајна служба, такозвана обавештајна служба, рекли су да је он оперативац републиканаца и демократа – они не раде заједно. Они не раде заједно
Ко, онда, мислите да се иза тога свега крије?
Мислим да је вероватно обавештајна служба или би могле бити демократе. Кад сам то чуо – посепао сам простирку…да сам то урадио у хотелу, то би била највећа ствар – био бих чак и на насловној страни Њу Јорк Поста, зар не? И, друго, не желим чак ни да се рукујем са људима од којих чујем о томе. То је лажна вест, потпуно измишљена и добио сам писмо од људи који су ишли у Русију са мном – да ли сте видели то писмо – врло богатих људи, ишли су са мном, рекли су био си са нама, био сам са њима, чак нисам био ни овде када су изрекли тако лажне ствари. Отишао сам, чак нисам ни био тамо…Био сам тамо због такмичења за Мис Универзума, био, покупио своје ствари и отишао – нисам чак ни био тамо – то је све…тако да ако је тај човек Британац, имате много проблема.
Како ће председниковање променити начин на који оперишете?
Знате, ово је врло велика промена – водио сам врло леп живот и успешан и добар и леп и ово је много другачије – али, знате, мој став о томе је да када си председник, онда си у Белој кући која је врло посебно место – тамо си одређени период времена – ко би желео да оде одатле? Као што сам волео Председника Обаму, био је врло добар, врло добар један кроз један, али можда не толико добар у неким другим стварима – али, ко жели да напусти Белу кућу и оде негде другде на одмор? Бела кућа је специјална, има толико тога да се уради и нећу је много напуштати – мислим, много посла – бићу тамо и радити оно што треба да радим – али, ко жели да напусти Белу кућу?
Кажу да је Кемп Дејвид врло леп.
Да, Кемп Дејвид је врло рустичан, леп је, свидео би вам се. Знате колико би вам се свиђао? Око пола сата…
Кад постанете Председник да ли ћете и даље твитовати? И ако хоћете да ли ће то бити као Real Donald Trump, као POTUS, или вероватно као Real POTUS?
@realDonaldTrump Мислим да ћу то задржати…тренутно имам 46 милиона пратилаца – то је баш много – али, 46 милиона – укључујући Фејсбук, Твитер и Инстаграм и кад помислите да је 46 милиона тамо, радије бих пустио то да расте и оставио као @realDonaldTrump, то ради – и твитовање, мислим да ћу то мање радити, али сам врло непоштено праћен од медија – врло непоштено – и није више 140, сад је 140, 280 – могу да куцкам и куцкам и они одмах објављују чим напишем – јутрос на Фокс телевизији – „Доналд Трамп, најсвежија вест…“ – чим нешто напишем…
. . . Доста сте твитовали јутрос?
Па, јесам мало, да.
И, сами то радите?
Твитовао сам о обавештајним службама, јер се испоставило да добијам погрешне информације.
И то радите на том телефону овде?
На овом – имам их неколико – имам Ајфоне, имам…
Али нико други не улази на Ваш Твитер налог?
Не, само ја – Имам двоје или троје људи којима издиктирам нешто током дана и они укуцају.
Стив Бенон или неко други?
Не, Стив не, али имам људе који то раде. Али, знате, твитовање је занимљиво, јер ми се чини врло прецизним – кад нешто изјавим медијима и они то не пренесу дословно, то је врло лоше – не могу много да ураде кад твитујете и врло сам пажљив око тога; врло је прецизно, у ствари врло, врло прецизно – и одмах излази као најновија вест – знате, забавно је; да издам саопштење за јавност, не би било ни близу – људи би то видели следећег дана – и да радим конференцију за медије, то је много посла. Иако су медији бољи у последње време, што је шокантно, шокантно – у ствари данашње насловне стране да Трампови људи га никад неће напустити – да сви гласачи које имам ме неће напустити – што је врло занимљиво, јер имамо велику подршку у земљи, изузетну подршку, био сам пријаtrumpтно изненађен том причом.
Какву ће улогу имати Ваш зет Џаред Кушнер?
А, стварно…Знате шта, Џаред је одличан момак и направиће договор са Израелом какав нико не може – он је природан, способан преговарач, природан је – разумете о чему причам, природан – рођени преговарач – свима се свиђа.
А да ли ће Ваша ћерка Иванка играти велику улогу у администрацији?
Па, не сад, она иде у Вашингтон, и купују кућу или нешто, али, знате, она има децу, па ће Џаред бити упетљан као што што смо и најавили – без плате, без ичег. Ако направимо мир – а ко то може боље од Џареда – има нешто у вези са њим…
Да ли се радујете сусрету са нашом премијерком?
Па, бићу тамо – бићу тамо ускоро – рекао бих да ћемо бити овде неко време и да ће пре она доћи овамо – како је она, шта мислите?
Тереза?
Да, Меј.
Има врло високу подршку.
Популарна. Како излази на крај са изласком из ЕУ? Како тече излазак?
Па, премијерка жели чврст уговор са САД.
Па, имаћемо трговински споразум. Па, како је наш Најџел? Свиђа ми се, мислим да је одличан тип и био је велика подршка. Ишао је по САД – и говорио да ће Трамп победити. Био је један од људи који је најраније говорио како ће Трамп да победи. Тако, да имао је осећај за то. Мајкл, требали сте написати да ћемо победити.
Па, дозволите ми макар да Вам поклоним моју књигу о борби против тероризма.
Одлично, волео бих то. Фантастично – како се борити против тероризма, могла би ми користити.
Превод за „Искру“: Д.С.

Подели са другима