Христос Васкрсе!

vaskrsenje-hristovo.jpg

Васкрс није само најрадоснији хришћански празник – један свечани тренутак у години, чије је празновање украшено лепим обичајима. Васкрс је пролеће живота, стил живота и животно опредељење.

„Од  тренутка Христовог васкрсења, људска природа и људско биће у целини, заквашени су, једном за свагда, квасцем вечног живота. И човеков ум обасјало је сазнање да му преостаје да бира између пролазности и вечности, између ишчезнућа и вечног живота“ (митрополит Амфилохије).

У суочавању са горчином смрти човек није безнадежан, смрт  је смрћу побеђена, Христов гроб је постао извор вечног живота.

Као што постоји стварност и могућност пролазног живота, исто тако постоји и стварност и могућност вечног и непролазног живота. Та стварност вечног живота, и то вечног и блаженог живота, преображеног живота, без бола и патњи, извор је животне радости сваког хришћанина.

Али ова животна стварност је ненаметљива. Бог увек поштује нашу слободу, а питање је да ли се ми одговорно и делатно односимо према њој. Слобода у Христу се не подразумева тиме што смо рођени у православној вери; она је могућност која призива сваког човека да је оствари.

Свако има могућност да похрли васкршњој радости у сусрет или да је занемари и одбаци. На том избору темељи се човеково биће и смисао његовог постојања, али на основу односа према Васкрслом Господу нормира се и наша заједница и ствара њен логос, односно идентитет.

Наш народ је право чудо постојања. Само у двадесетом веку убијено је око пет милиона и три стотине хиљада Срба. То што смо опстали и што трајемо у историји не можемо другачије тумачити, него да се сила Васкрсења пројављује у нашој немоћи. Сила која превазилази пропадљивост и коју ми својим постојањем сведочимо. Поставља се питање да ли смо достојни да понесемо то славно име народа Божјег или ћемо бити осуђени од предака и потомака, па и од сопствених мука.

Васкрсли Христос сваку сузу утире, а сусрет са Њим залог је жизнорадосног опредељења и настројења, којим  се свака беда превазилази. Желећи да нас светлост лица Господњег све озари и донесе мир и радост у срце, поздрављамо Вас, драги читаоци, браћо и пријатељи, радосним  хришћанским поздравом:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ – ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ !

Подели са другима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.