Декларација о геноциду у НДХ

ndh-logor-jasenovac.jpg

У Матици српској у Новом Саду 9.03.2012. године промовисана је „Декларација о геноциду почињеном над Србима, Јеврејима и Ромима почињеном у Другом светском рату у НДХ“, у организацији удружења „Јасеновац – Доња Градина“ из Бања Луке.

Представљени су, такође, зборници радова са Пете међународне комисије о геноциду у Јасеновцу током Другог светског рата, која је одржана 2011. године у Бања Луци.

Учесници трибине били су: председник Извршког одбора овог удружења Владимир Лукић, председник Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу Србољуб Живановић, директор Републичког центра (Републике Српске) за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић и секретар удружења и координатор Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу Саша Аћић.

Декларација је одштампана у 10.000 примерака на српском (ћирилица и латиница) и седам светских језика, а циљ доношења Декларације, као и циљ коме ово удружење тежи је научно утемељено истраживање и презентовање истине о злогласном комплексу логора Јасеновац и Доња Градина, у којима је уморено на најзверскији начин 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома.

Србољуб Живановић је рекао да је те чињенице непобитно утврдила Међународна комисија за утврђивање истине о Јасеновцу 2008.г одине и истакао да су од укупног броја страдалника, 110 000 била  деца испод 14 година као и чињеницу  да је независна држава хрватска (не могу да је пишем великим словом) једина држава на свету која је имала посебан логор за децу.

Направљен је осврт на период од 70 година у коме су криво презентоване и жртве и џелати. Жртве су биле искључиво припадници трију побројаних народа, не никакви антифашисти, јер то деца не могу бити, а џелати припадници хрватског и муслиманског народа и знатан део хрватског католичког свештенства фрањевачког реда, дакле не фашисти. Фашизам је идеологија Мусолинија и Италијана, а нацизам Хитлера и Немаца у Другом светском рату. На подручју Јасеновац и Доња градина, као што је познато није било ни Немаца ни Италијана, те стога ни њихових жртава. Опростити се може само онима који су се покајали, то нико не сме да ради у наше име и име наших жртава – да опрашта онима којима није ни стало до покајања и добијања опроста.

Удружење „Јасеновац-Доња Градина“ бави се и обезбеђивањем средстава за изградњу спомен-комплекса Доња Градина, на коме је уморено око 80 одсто жртава, како би и Срби имали свој Зид плача, Јад Вашем, своје место ходочашћа.

Председник Удружења Владимир Лукић поручио је да не будемо песимисти, наводећи пример Јермена који су успели да након 70 година утврде и међународно потврде истину о геноциду над њима.

Ми то можемо и морамо, то дугујемо нашим градовима под земљом.

„Њима ћу дати у дому свом и међу зидовима својим мјесто и име боље него синова и кћери, име вјечно даћу свакоме од њих, које се неће затрти.“ Књига пророка Исаије 56:5

Нека их Бог уведе у рајска насеља и сотвори вјечнују памјат!

Подели са другима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.